четвер, 17 березня 2016 р.

Скажи мені, хто твій друг і я скажу, хто ти!

              
   Поняття “друг” та “дружба” існували завжди, однак суспільство почало глибше замислювати над ними лише останнім часом. То хто ж такий друг та як розпізнати його тепер, в еру масок і брехні?


Так відповідають на питання  “ Яку людину Ви вважаєте другом?”, люди різного віку -  п’ятнадцятирічна Оксана вважає, що це той, хто зможе дати пораду, " людина, для якої ти справді важливий, яка тебе любить. Друг повинен бути чесним і щирим по відношеню до дорогої йому людини. Що б не сталось, повинен стати за тебе стіною і захистити" . 

Тато її однокласниці Володимир думає, що це обов'язково "людина, що завжди підтримає й допоможе у важкій ситуації". 
Коломийський журналіст Євген Гапич каже : "В мене друг -  моя мама, брати, сестри, дружина, діти. Всі інші приятелі. З іншого боку, друг чи добрий приятель завжди поговорить з тобою і скаже, що ти не правий. Він промовчить привселюдно. Прийме удар на себе. Але цього так мало зараз."
 Також журналіст Анастасія Шибіко розповідає : "Запитання і важке, і легке одночасно. Особисто я можу справжнім другом вважати людину, якій можу довіряти і на яку можу покластися, людину, яка мене розуміє."
 Студентка Олена каже : "Друг - це та людина, яка ніколи не зрадить, завжди підтримає і зрозуміє, буде поряд у найважчі моменти життя, а не тільки у миті щастя. Або одним словом - це та людина, з якою можна піти в гори (мається на увазі все життя)".
 А художниця Лілія Тєптяєва думає так : "Друзі - це унікальні люди в твоєму житті, справжню цінність яких знаєш лише ти.
Дружба - це коли ти через якусь дурницю посварився з кимось, але усім продовжуєш розповідати яка він чудова людина, як він багато робить для тебе і як ти його цінуєш, тому що завжди пам'ятаєш не безглузду неприємну ситуацію, а довгі теплі стосунки з цією людиною. 
Друзі - це ті, які тішаться твоїми успіхами більше, ніж ти сам.
Дружба - це коли одні люди кидають всі свої справи і мчать виснажливою дорогою сотні і тисячі кілометрів до інших людей, тому що в тих горе, у них помер батько...
Дружба — це коли ти щовечора і щоранку молишся за його здоров'я, щоб Бог знав, що треба попіклуватися про нього, поки тебе немає поряд."

Думки цих людей однозначно залежать і від їх оточення, життєвого досвіду, ситуацій, що траплялись, певною мірою і від віку.



А хто такий приятель? Спробуємо розібратися разом.

В першу чергу друг - людина, не беручи до уваги батьків та рідних, з якою ви цікаво, весело та корисно проводите багато часу.

На питання : " Яку людину можна вважати своїм справжнім другом?" психолог Наталія Федорук відповідає :
"Ту, поруч з якою ти справжня. Що це означає? Люди перебуваючи серед інших людей вдягають на себе так звані соціальні маски (це так ми захищаємось від інших), грають певні соціальні ролі. Повертаючись додому – знімають їх. В моєму розумінні, друг – це та людина, з якою ти поводишся так, ніби повернувся додому."

 Однак, зовсім нерідко стикаємось зі зрадами і нечесністю. Психолог пояснює що це таке і як ставитись до тих, хто не був вірним другом.
"Що означає зрадив? В підлітковому та юнацькому віці поведінка друзів сприймається категорично. Іноді молоді люди просто помиляються: не так зрозуміли один одного, чогось собі навигадували. Таке буває, але чи це зрада. 
Але іноді зрада – і, справді, зрада. І є в ній щось погане і важке: чи це стосується коханої людини, чи просто друга. Є такий вислів «Зрада боляче б’є тебе лише в той момент, коли про все стає відомо. В іншому випадку ти мучиш себе сам». 
Варто задуматись над наступним «Для ЧОГО мені дане таке випробування?», спробувати помізкувати «Що корисного для мене у цій ситуації?», «Чи рухатись нам далі по життєвій дорозі?» і т.д. 
Існують три чарівні слова: ПРОБАЧ, ПРОБАЧАЮ, ВІДПУСКАЮ. Психологічна робота з цими словами здатна на чудеса зцілення душі від болю."

Як бачимо, часто відбувається парадокс, коли людина дуже довірливо ставиться до інших, однак буває, що навпаки -  нікому не вірить. Як подолати в собі наївність чи страх до відвертості?" 
"Описані, справді, два крайніх стани. Відповідь моя логічна: прагнути до «золотої середини». Проте я б уточнила дещо у людини перед тим, як давати якісь рекомендації: чому вона вважає, що наївна?, вона наївна чи щира?, а якою вона хоче бути?. Щодо страху до відвертості, то варто теж розуміти, що страх на рівному місці не виникає. Мабуть, в людини є певний досвід, тому й з обережністю ставиться до інших.
У будь-якому випадку варто прислухатися до своїх внутрішніх відчуттів та робити висновки з попереднього досвіду."

Тепер можемо з впевненістю сказати, що варто довіряти собі і таким чином визначати - друг для тебе ця людина чи ні. 
Щирих, вірних і готових допомогти друзів Вам!

Немає коментарів:

Дописати коментар