суботу, 2 січня 2016 р.

ШКОЛА ГРОМАДЯНСЬКОЇ ЖУРНАЛІСТИКИ виховує незалежну молодь Коломиї



       Школа Громадянської Журналістики(скорочено ШГЖ) - проект,що має на меті створення середовища, яке формуватиме якісний інформаційний простір міста Коломиї. Автором ідеї є громадська організація "Ґенеза”. Цей проект з’явився через брак чесних коломийських журналістів, тому нема кому об'єктивно висвітлювати події в місті .Ми вирішили розповсюдити інформацію серед учнів старших класів місцевих шкіл,студентів коледжів та на сторінці FB для усіх бажаючих та свідомих громадян міста.Важливо сказати,що проект добровільний та безкоштовний,утримування взяли на себе меценати та некафе “Генеза". Кожен може стати вільним слухачем Школи журналістики за символічну платню,що покриває кошти на приїзд експертів.
       Відбір основної кількості учасників проходив за мотиваційним листом та заповненою заздалегідь анкетою. ШГЖ набрала рекордну кількість заявок - понад 40,тому було оголошено 3 етапи співбесід. Їх проводили Софія Анжелюк та Євген Гапич, які ставили безліч питань.Завданням кожного учасника було переконати цих людей,що саме він готовий стати громадянським журналістом і працювати на благо країни та міста. З усіх претендентів змогла прогла пройти лише половина. Спочатку на офіційних сторінках некафе в соцмережах ми опублікували список осіб,що успішно склали співбесіду і стали членами ШГЖ.
       Розклад лекцій був запланований наперед. В рамках Школи громадянської журналістики від початку жовтня і досі Генезу відвідують відомі лектори та практикуючі журналісти. Тут уже були Катерина Котвіцька,Катерина Дорошина та "Babylon13",Олекса Мельник,Ольга Перехрест,Лілія Шутяк та інші. Кожна лекція має своє спрямування й тему. Молодь практикується в усіх жанрах цієї нелегкої науки.
        Існує 4 ментори (ментор - вчитель,наставник),за якими закріплені учасники ШГЖ. Це Софія Анжелюк - креативний директор некафе,Євген Гапич - член Незалежної медіа профспілки України, Наталя Сандецька - кореспондент в івано - франківському "Репортері",Оксана Рижук - журналіст. Підопічні звертаються до вчителів за допомогою і порадою,просять корегувати матеріали,пояснювати незрозуміле.
       Система школи така : лекції - заняття відбуваються двічі на тиждень,у вівторок та п'ятницю,а в суботу проводяться менторські години. Цей час визначений на окрему роботу кожного учня з наставником,аналіз матеріалів та домашнього завдання.
         Юні журналісти жартують:кожен вчитель дає свої цінні поради з написання певного матеріалу,і якщо прислухатися до всіх настанов,то плоди їх роботи будуть багатими. А справжні наслідки цієї праці можна буде побачити лише тоді,коли вона змінюватиме Коломию в кращий бік та перетворить її на красиве,європейське місто.

Немає коментарів:

Дописати коментар