пʼятниця, 8 січня 2016 р.

МІСІЯ МОЖЛИВА:ПОДОЛАТИ СТРАХ!


    День у день світ переповнюється інформацією, тоннами негативу, поганих новин та залякувань. В такій ситуації дуже важко зберегти душевну рівновагу, спокій, байдужість до небезпек, почуття комфорту. Часто таким чином в душі людей закрадається страх та неспокій.
     То що ж це таке: страх, і як його позбутися?
Різні джерела визначають це поняття по-різному. Загалом, страх - це почуття тривоги та неспокою, спричинене певними зовнішніми чи внутрішніми чинниками. Фахівці запевняють, що страх є психологічним явищем, він панує над людиною на підсвідомому рівні, змушуючи боятись чогось чи когось.
   “Тіло переживає те, що психіка наказує йому переживати” - пише Валеріо Альбісетті, відомий психотерапевт, автор книг. Отож, наші серця б’ються швидше чи трусяться руки, через те, що психіка ними керує.
      Майже кожна людина чогось боїться, хоч, можливо, в цьому собі не зізнається. Для когось це неприємний досвід з дитинства, для когось негативна реакція суспільства, хтось може перейматися власним безсиллям.
      Страх починається з тривоги - стану душевного неспокою. Він посилюється, якщо людина залишається на самоті, немає нікого, хто б відволік її від поганих думок, відгородив джерело страху. Стає все важче змусити людину спокійно ставитись до свого страху, сприймати його по-іншому. Якщо нічого не зміниться, то у особи з низьким рівнем психологічної стійкості можуть розвинутись серйозні психічні хвороби, такі як параноя, шизофренія та ряд інших.
     Ми запитали в простих людей, що вони відчувають, коли бояться чогось.
    “Для мене найстрашніше, коли раптово з’являється те, чого я боюсь” - каже Яна.
     “Думаю, що наша фантазія сама малює собі страхи; страшно, коли не знаєш, що буде далі," - розповідає Роксолана.
     “Боюсь очікування небезпеки, а не її самої, " - каже Андрій.
      Першим і одним з найголовніших у боротьбі зі своїм страхом, кроком є :визначити, що ж є об’єктом або причиною твого страху.
      Далі ні в якому разі не слід залишатись наодинці з боязню, треба поспілкуватись про проблему з рідними та друзями. Спробувати виговоритись та викласти емоції на щось позитивне.
      А Валеріо Альбісетті наводить свої поради, як позбутись страху. Найважливішими є : “ обирати - відчувати страх чи ні”, довіряти собі, адже “довіра до себе назавжди його проганяє”.
             
                      Тож подолати страх - місія можлива!

                      Текст: Марія Баняс
                       Фото: з мережі Інтернет

Немає коментарів:

Дописати коментар